+38 (050) 537-09-92
elpat.tm@gmail.com
ул. Комарова, 3
Черновцы, 58018
Пн - Пт 9.00-18.00
Сб, Вс - выходные
Патентная
фирма

 Сьогодні попкорн - «повітряна кукурудза» - відомий всім. Хто і коли вперше помітив дивну властивість попкорну вибухати від високої температури, невідомо. Швидше за все, стародавня людина дізналася це під час пожежі. 22 січня 1630 року англійські колоністи в Південній Америці прийняли в дар від індіанського вождя Кводекуайна мішок попкорна. Лише через два століття Чарлі Крітоз винайшов «Поппер» - машину для попкорну.

 За сприятливих умов зерна кукурудзи можуть зберігатися дуже довго. Свідченням цього є зерна, знайдені археологами в похованнях в Перу. Їх вік перевищує тисячу років, тим не менш, багато з них хоч зараз можна використовувати для приготування «повітряної кукурудзи». А крім зерен кукурудзи, в розкопках знаходили і посудини для приготування попкорна. Вони в стародавні часи робилися з стеатита, глини і металу і були найрізноманітніших розмірів.

Ще на початку 16 століття корінне населення Мексики тоді використовувало попкорн - і не тільки в якості їжі, а й у вигляді прикрас для волосся і намист.

 А європейці дізналися про попкорн лише в 1630 році 22 січня, коли британські колоністи в Південній Америці прийняли в дар від індіанського вождя Кводекуайна мішок невідомого частування. Це була повітряна кукурудза.

Масова популяризація попкорну почалася лише через два століття, коли кондитер зі штату Іллінойс на ім'я Чарльз Кріторз, що експериментував з машиною для обсмажування арахісу, в 1885 році винайшов першу спеціальну машину для виробництва попкорну, яка отримала назву "Поппер" (по-англійськи pop - підстрибувати ). Виглядав це винахід як резервуар зі спеціальною ручкою, яка приводила його в рух і перемішувала кукурудзяні зерна.

 

 

Першою людиною, що з'єднала кіно і попкорн, став житель Америки Семюел Рубін з Брукліна. Під час Великої Депресії в Лонг-Айленд Сіті - одному з тодішніх промислових передмість Нью-Йорка, він першим застосував автомати для продажу попкорна в фойє кінотеатрів.

Як продукт харчування повітряна кукурудза схвалена Американською асоціацією дієтологів. Перш за все варто відзначити, що в попкорні містяться антиоксиданти поліфеноли. Їх тут більше, ніж в деяких овочах і фруктах. Також кукурудза для попкорну містить клітковину і вітамін А, вітаміни групи В і складні вуглеводи. Все це корисно для організму.

Нарешті в кукурудзі є такий мікроелемент, як атомарне золото, необхідне для роботи головного мозку. Так що повітряну кукурудзу можна вважати корисною, якщо знати міру.

До речі, винаходу мікрохвильових печей посприяв і попкорн. При впливі на сирі зерна мікрохвильового випромінювання в 1945 році Персі Спенсер побачив, що вони «вибухають» як від звичайного нагрівання на вогні. І згодом запатентував нову технологію.

Джерело:

https://www.calend.ru,

https://tunnel.ru

Поделиться с друзьями: